Hvorfor er mænd ikke biseksuelle?

Original trykt den 31 juli 2015.

Det kræver ikke just en studenterhue i seksual-studier, at vide at køn og seksualitet ikke er nogen fast sort og hvid størrelse. At vide at en person af et køn kan være tiltrukket af en person af samme køn, være tiltrukket af en person, af modsatte køn, og være tiltrukket af en person af modsatte køn og en person af samme køn, samtidigt. Være det ene i perioder, være det andet i perioder eller være det samme hele livet igennem. Men hvorfor hører vi så næsten aldrig om mænd, der er biseksuelle? Har mænd slet ikke det behov for at være seksuelt sammen med flere køn, som en del kvinder har?

I populærkulturen ser vi biseksuelle kvinder, homoseksuelle kvinder, og fyre, der er gay, men hvornår ser eller hører man om biseksuelle mænd? Hvis man endeligt gør bliver det som regel fulgt op af: “Han er virkeligheden homoseksuel og tør ikke stå ved det, endnu.” Der er ofte en hemmelighedsfuldt homoseksuel karakter i filmene eller shows, der har en kone eller en kæreste men mødes hemmeligt med mænd og har sex med dem. Disse mænd portrætteres aldrig som værende biseksuelle, kun som værende homoseksuelle, der holder det tophemmeligt.

Jeg har besluttet at inkludere nogle amerikanske interviews hvor der bliver gravet ned i emnet.

Her er det første interview, som er med en fyr ved navn Jim:

“Mænd er markedsførst som disse dyriske, aggressive, erobrende arketyper. Nu selv efter vi kulturelt er ved at indse at disse ‘roller” er skadelige for børn når de vokser op,  er der ingen positive biseksuelle mandlige forbilleder – eller endda mandlige forbilleder i det hele taget – som behandler alle med respekt, varme og ømhed. Jeg kæmper med at være den eneste mand i min søns liv som forsøger at lære ham om de sunde værdier mod et virvar af andre eksempler, udtryk og fordomme, der forekommer ved skolen og ved klassekammeraternes forældre.” Jim er gift, med barn og hans kone er også biseksuel.

Jeg spurgte Jim om det med at være biseksuel var udfordrende for forholdet. “Jeg mødte min partner i et polyamourøtisk/åbensindet fællesskab, så dette møde med biseksualitet var nemt (mange forhold var sluttet ved afsløringen af dette). Hun havde oprindeligt nogle vanskeligheder ved at acceptere min seksualitet er hvem jer ‘er’ og ikke hvem jeg ‘var’, på trods af at hun selv var biseksuel. Efter at vi kom til bunds i hendes ubevidste fordomme om mandlig homoseksualitet forstod hun at jeg ikke var skabsbøsse selvom mange bliver så forvirret over hvad det at være biseksuel mand betyder, er jeg ikke forvirret omkring hvem jeg er.”

Jeg spurgte Jim om han fandt at flere mænd var biseksuelle, men skammede sig for meget til at indrømme det: “Ja, jeg tror at de fleste mænd ville være biseksuelle hvis de ikke var opdraget af kulturen til noget andet. Jeg føler at drenge og mænd er skammes til at ‘gøre det rigtige eller give op’ ved at bekende sig til en af de binære seksuelle ståsteder.”

Jeg spurgte Jim om han var åben omkring sin biseksualitet overfor andre folk: “Jeg fortæller det ikke bare sådan ud af det blå, og generelt forstår jeg ikke hvorfor jeg forventes at dele den slags med andre som ikke er potentielle sexpartnere. Det hjælper ikke at jeg ser og oplever megen fordømmelse omkring biseksualitet fra mange mænd og kvinder. Ofte har de værste fordomme været fra homoseksuelle folk.”

Her er interview nummer to med Victoria og Thomas:

Interview to med par, der både er biseksuelle og i et glad og sundt åbent forhold. Vi kalder dem Victoria og Thomas. Jeg spurgte Thomas  om det med at være biseksuel var noget han holdte lukket: “Ja, klart ja; man holder den slags lukket. Det er nemmere at fortælle nye venner end ældre venner. Det er lettere at starte helt fra bunden ‘Hej, det her er mig, det er en del af hvem jeg er’ end at fortælle nogen du har kendt igennem flere år, ‘Der er noget om mig som du ikke er klar over.’ Det handler ikke engang om at havne i problemer; der melder sig bare så mange spørgsmål. Måske ender man endda med at give personen indtrykket af at man ikke er hvem man hævder at være.”

Siden Victoria accepterede at Thomas er biseksuel, spurgte jeg hende hvorfor hun ikke havde nogle betænkeligheder ved denne del af deres forhold: “Ja sprang ud som biseksuel overfor mine venner og familie, da jeg var 19. Min seneste eks-kæreste var biseksuel, men havde ikke erkendt det. Jeg spurgte ham engang om han også var til mænd fordi jeg kunne fornemme det. Vi talte om det og havde enkelte trekanter, nogle firkanter og det var så det. Jeg ville have mere af det, men han var ikke tilpas ved det, så vi gik fra hinanden. Da jeg mødte Thomas indså jeg at han var den perfekte mand for mig, han hvilede så meget i sig selv og han accepterede mig som jeg var.

Jeg spurgte både Thomas og Victoria, hvad de tænkte om hvorfor mænd ikke bryder sig om at indrømme at de er biseksuelle. Thomas svarede, “Jeg tror for mange fyres vedkommende, at hvis man når det punkt hvor man faktisk stiller spørgsmål ved sin seksualitet, så er det en ting du aldrig har lyst til at nærme dig. Du bruger dit liv på at forsøge at være maskulin, fordi det er det du bør være. Så det faktum at du har gjort noget, der bliver betragtet som kastrerende, det er den sidste ting du vil have på dig. Derudover er der ingen websider som du kan gå ind på hvis du vil hooke op med nogen, bortset fra Craiglist” sagde Thomas.

Min eks-mand fortalte mig at han havde en biseksuel oplevelse da han gik på college, som han aldrig fortalte nogen om. Jeg fortalte ham at det tændte mig og han sagde at han ikke var til det og jeg troede at det var for at beskytte sig, at han sagde det. Jeg tænkte at han var mere til det end han turde indrømme, så jeg skubbede lidt på. Som i, skal vi se noget gay porn, eller har du lyst til at prøve dette og det ville gøre ham utilpas. Jeg troede han var til det men at han bare skammede sig meget over det”, sagde Victoria.

Der har vi ordet igen, skam. Hvorfor er skam en så stor en faktor når det kommer til at mænd føler sig tiltrukket af andre mænd? Thomas svarede: “Hvis du sidder rundt med en masse fyre, kun fyre, kommer der masser af bøsse jokes, ‘du sutter pik’ og ‘du kan lide at få den i røven.’ Det er der fra high-school på niveau med “jeg knaldede med din mor i går nat.” Det er en fornærmelse for en mand, at nogen siger at du har været sammen med en mand, meget mere end hvis du, giver/modtager oral eller analsex. Det er det sidste du vil tages i at gøre.

Thomas og Victoria som er en del af en swinger klub, fortæller mig at i swinger kredsen er biseksuelle mænd ofte persona non grate. Vi diskutere en Lifestyle Longe hjemme side og Thomas fortæller: “Hvis vi skal til Lifestyle Lounge fest, er jeg heteroseksuel den aften. Lad mig bemærke at dette er en hjemmeside hvor ingen rynker på brynene hvis du siger ‘Jeg vil gerne planlægge en gang bang med min kone og set hende blive fysisk boret igennem og spermet til af adskillige mænd. ‘ Men at være biseksuel mand er helt uacceptabelt. På forummer i LL, siger de fleste af mændene ‘Jeg er ikke biseksuel; don’t even go there.”

Thomas har en ven vi kalder Dave: “En af mine venner hjemmefra er det bedste eksempel på en mand som jeg ved er bi, og som er hunderæd for at fortælle det til sin partner, for hun ville forlade ham i et splitsekund hvis hun fandt ud af det. Han sidder i fast i det, fordi hvis han fortæller hende det, vil hun forlade ham, så er det lettere at leve med løgnen. Jeg huske engang hvor Dave fortalte mig, ‘jeg ville ønske at jeg bare kunne flytte er sted he, start om igen, og være åbent biseksuel.’ Det var før jeg flyttede til San Francisco, da jeg boede i det sydlige Californien. Jeg lavede ikke så mange af de ting, som jeg laver her, i det sydlige Californien eller andre steder. Dog fik jeg chancen for at starte påny da jeg flyttede til San Francisco.”

Jeg spurgte Thomas om han havde noget at sige til at alle de skabsbiseksuelle mænd derude, som læser med: “Der er kvinder derude som godt kan lide biseksuelle mænd. Det formentligt fornuftigst i det lange løb at være åben omkring det fremfor at skjule det. Jeg ved at det er absolut ladsiggørligt at lyv; måske får du den der uimodståelige trang engang om året, eller engang hver sjette måned. Men det er altså lettere at være biseksuel og være åben omkring det. Der er mange flere kvinder, der er okay med det end du tror. Selv mænd jeg har været sammen med, så snart jeg spurgte dem hvor længe de havde været biseksuelle, har sværet “Det er jeg ikke”. Og det er altså lige efter at vi har haft sex med hinanden. De fleste biseksuelle mænd jeg har været sammen med er ikke åbne omkring det for andre, og på en måde er de ikke åbne omkring det overfor sig selv.

Et tema, der går igen hos alle disse mænd hvad angår deres biseksualitet er at de ikke afslører det – ikke fordi de skammer sig over det men fordi at de er bange for hvordan folk vil reagere. Som en man engang sagde: “Jeg er ret selektiv omkring hvem jeg deler dette med fordi homofobien lever stadig i bedste velgående.” Men det er disse mænd føler sig meget tilpas med hvem de er og har partnere som støtter dem. Det er undtagelsen snarere end reglen.

I San Fransisco lever vi en bobbel. Det er lettere at være hvem du er her, fordi folk er mere tolerante. Jeg kan sagtens forstår hvorfor mange folk, der bor udenfor San Francisco er bange for at dele noget samfundet skammer, og jeg har ondt af dem. Hvis du er biseksuel mand, vid at du langt fra er den eneste; der er flere bi mænd end du tror. Jeg har fået meldinger på flere interviews end jeg kunne nå at inkludere. Tak til jer mænd og kvinder, der var villige

Til slut:

Hvor dette var et interview med amerikanere som tog udgangspunkt i den amerikanske kultur, er det mit indtryk at meget af det kan overføres til erfaringer og oplevelser i Danmark. Biseksuelle mænd havner ofte i en grøft mellem de hetero- og homoseksuelle identiteter, fordi vores deres seksualitet stadig bliver tabuiseret og derfor er omgærdes med myter og misforståelser. Mange a la at de enten må være til det ene eller til det andet, bare uden at være afklaret med det, endnu.

Det er langt fra alle i LGBT segmentet, der er lige rummelige overfor biseksuelle personer, og mens homoseksualitet er en stærk og efterhånden ret almindelig identitet at træde ind i i Danmark, er biseksualitet ofte det modsatte. Biseksuelle kvinder, har bestemt også svære problemer, men da de passer langt bedre end i vores heteronormative strukturer hvor en vis grad af biseksuelle tendenser faktisk lidt forventes af kvinder, og kan pirre ‘the male gaze’ forekommer biseksuelle mænd os snarere lidt bizart.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s