De ti bedste gyser fra år 2015

10. We Are Still Here

WE-ARE-STILL-HERE_Dagmar

Genre: Supernatural Thriller
Skuespillere: Barbara Crampton, Lisa Marie og Larry Fessenden
Directed by: Ted Geghegan

Karakter: ****

I We Are Still Here følger vi ægteparret Paul (Andrew Sensenig) og Anne (Barbara Crampton), som flytter ind i et nyt huset for at komme sig over tabet af deres søn, da de bemærker tilstedeværelsen af noget overnaturligt i hjemmet og langsomt opdager at byen de er flyttet til, gemmer på en dyster hemmelighed.

Måske ikke nogen synderlig original handling, men hjulpet på vej af godt skuespil, dejlig grum splatter og en handling som viser sig at være en tand mere kompleks end man først antager, er We Are Still Here en glimrende nostalgisk 70’er-horror oplevelse.

09. The Nightmare

1009 indie

 

Genre: Documentary, Horror
Directed by: Rodney Ascher

Karakter: ****

Halvt dokumentarfilm, halvt gyserfilm som dækker den uhyggelige søvnforstyrrelse søvnparalyse. Et fænomen hvor en person enten sovende eller i vågen tilstand føler sig ude af stand til at bevæge sig, sige noget eller på anden måde reagere med kroppen. Det opleves ofte sammen med uhyggelige hallucinationer (såsom synet af en ubuden gæst, som er tilstede i værelset) over for hvilke, de er ude af stand til at reagere.

The Nigtmare går tæt på 6-7 personer, der har døjet med søvnlidelsen i årevis og forsøger på effen vis at genskabe deres oplevelser. Den knytter undersøgelsen af typiske symptomer på lidelsen sammen personernes individuelle oplevelser og lægger især vægt på skyggefigurer, skrækindjagende silhuetter og katte-lignende dyr, som sidder tungt på brystet. Resultatet er ekstremt uhyggeligt med de gentagne mareridts-agtige rekonstruktioner og uforudsigelige personer fra drømmene. Som egentlig dokumentar halter filmen lidt med et budskab, som er svært at tyde og “far-out” teorier,  som aldrig rigtigt bakkes op af nogen form for fakta. Ingen eksperter på området kontaktes undervejs i filmen og en interviewperson hævder at være blevet reddet ved at vende sig mod religion,  en anden hævder at søvnlidelsen kan sprede sig blot man fortæller andre om den. The Nightmare bør derfor ses for dens film-mæssige kvaliteter frem for dens videnskabelige.

08. The Atticus Institute

the-atticus-institute-official-trailer-640x360

Genre: Found Footage, Drama, Horro, Mystery & Suspense
Skuespillere: Rya Kihlstedt, William Mapother & Sharon Maughan
Directed by: Chris Sparling

Karakter: ****

The Atticus Intitute er filmet som en dokumentar, der handler om et institut fra 70’erne, som undersøger folk med overnaturlige kræfter. Instituttet kommer for alvor på arbejde efter mødet med patienten Judith Winstead (Rya Kihlstedt), der synes at være svært plaget af noget levende inde i hende. En blanding af nysgerrighed og frygt vækkes på centeret, da hun viser sig at have usædvanlige kræfter. På filmens overflade behandles en patient plaget af dæmonbesættelser, men under overfladen tegnes en skarp kritik af den amerikanske stats korrumperede væsen.

07. Crimson Peak

CrimsonPeak_trailer

Genre: Horror
Skuespillere: Mia Wasikowska, Jessica Chastain & Tom Hiddleston
Instruktør: Guillerme del Toro

Karakter: ****

En gotisk og klassisk romantisk spøgelseshistorie som foregår i den 19 århundredes nord England, hvor den aspirerende forfatter og rigmandsdatter Edith Cushing  efter mødet med den mystiske fremmede og særdeles indtagende Thomas Sharpe (Tom Hilddleston), fristes til at forlade tilværelsen i Boston og bo sammen med Thomas og hans halvskumle søster Lucille (Jessica Chastain) på deres forfaldne gods i England. Mia forsøger at flygte fra spøgelset fra hendes barndom men ender i stedet med at bosætte sig i et hus, der både onder, lider og gemmer på macabre hemmeligheder.

Guillerme’s hyldest til gotiske gyserfilm, er en ganske udmærket film og en glimrende æstetisk oplevelse, hvis største minus er at den desværre aldrig rigtigt formår at blive uhyggelig.

 

06. Unfriended (Original titel: Cybernatural)

DLNOW_Unfriended_Thumbnail

Genre: Horror, Mystery & Suspense
Skuespillere: Heather Sossaman, Courtney Halverson, Shelley Henning, Moses Storm & Will Peltz
Instruktør: Levan Gabriadze

Karakter: ****

Seks unge high school venner får en uventet Skype besked fra en klassekammerat, der begik selvmord for præcis et år siden som følge af massiv mobning på de sociale medier. I først omgang morer de sig bare over dem, men da pigen begynder at afsløre dystre hemmeligheder, bliver de langsomt mere og mere skræmte.

Unfriended tager found footage stilen op på et helt nyt niveau ved at have en handling, der udelukkende udspiller sig i en lang interaktion på de sociale medier. Vi snakker om en handling, der udelukkende udspiller sig på en computerskærm, med chat, pop-up videoer osv. og en handling, der udfolder sig i real-time, hvilket giver filmen et stærkt pift af krybende autencitet og desperation. Filmen er med dens behandling af det moderne tema cyberbullying et glimrende bud på en gyserfilm, der behandler sociale problemstillinger hos den moderne generation.

05. The Visit

8L60_ITP_00063RV2-2040.0

Found Footage

Genre: Mystery & Suspense, Horror
Skuespillere: Kathryn Hahn, Ed Oxenbould, Erica Lynne Marszalek
Instruktør: M.Night Shyamalan
Udgivet: September 11, 2015

Karakter: ****

Et søskendepar tager på et ugelangt ferie-ophold hos deres bedsteforældre, i bedsteforældrenes gård i Pennsylvania. Undervejs går det langsomt op for dem at alt ikke er som det skal være på gården, bliver de langsomt mere og mere bange for at de aldrig slipper ud af den igen, i live.  Shyamalan vender med The Visit tilbage til sine rødder og laver det han er bedst til; horrorfilm med et vellykket skarpt tvist i slutningen af handlingen og her skuffer The Visit ikke. At den så er tilsat en god stænk humor og er optaget i den moderne, populære og meget prisvenlige kamerastil “Found Footage”, er heldigvis ikke noget, der slækker ved filmens kvalitet og man fornemmer en genfunden glæde ved at lave film hos Shaymalan. Just som det så knapt ud med Shaymalan’s karriere efter adskillige grelle bommerter begår han et mindre comeback med The Visit.

 

04. Goodnight Mommy (Originaltitel: Ich Seh, Ich Seh)

lead_960

Genre: Drama, Horror
Skuespillere: Susanne Wuest, Lukas Schwarz & Elias Schwarz
Instruktør: Severin Fiala, Veronika Franz

Advarsel: Goodnight Mommy er klar den mest forstyrrende film på listen og “sarte sjæle” (ment på en ikke-nedladende måde) bedes være opmærksomme på at den indeholder væmmelige scener med tortur som selv undertegnede ellers meget hærdede seere fandt stærkt stærkt ubehagelige!

Karakter: *****

Goodnight Mommy er en østrigsk film om tvillingebrødrene Lukas og Elias, som ikke kan genkende deres mor da hun kommer hjem med sit ansigt viklet ind i bandage efter et kirurgisk indgreb. Da moderen samtidig udviser en sær og utilregnelig opførsel, aner drengene mistanke om at hun er en bedrager og går på opdagelse for at finde ud af om ansigtet bag bandagen, virkelig tilhører er deres mors.

Filmen er en foruroligende og raffineret psykologisk thriller af den stilfærdige slags, som kører i et usædvanligt langsomt tempo. Af den årsag vil den formentlig få nogen til at stå af undervejs, til gengæld belønnes den tålmodige seere med et tvist, der på dramatisk vis transformere filmen .

Alt i alt er Godnight Mommy en tragisk og forstyrret men også uendeligt trist film.

03. The Gift

JoelEdgertonTheGift

Genre: Mystery & Suspense
Skuespillere: Jason Bateman, Rebecca Hall & Joel Edgerton
Directed by: Joel Edgerton

Karakter: *****

Efter at parret Simon (Jason Bateman) og Robyn (Rebecca Hall) flytter til Los Angeles nær Simon’s barndoms hjemstavn bliver de venner med Simons tidligere skolekammerat Gordo. Glad for mødet med sin barndomskammerat kontakter Gordo dem konstant men forholdet mellem Gordo og parret tager pludseligt en mørk og uhyggelig drejning.

Det lyder ganske vist som enhver anden “run-of-the-mill” thriller men The Gift er intelligent og dystert nok udtænkt til at den kan overraske selv inkarnerede fans af genren. Hjulpet på vej af glimrende skuespilpræstationer af Edgerton og Bateman.

Det stramme manuskript og den langsommeligt men gradvist stigende spænding før det grusomme klimaks med glimrende jump-scares gør The Gift til en glimrende gyserthriller.

 

 

02. Creep

netflix_creep_still_v2

Genre: Found Footage, Romance, Comedy, Horror
Skuespillere: Patrick Brise & Mark Duplass
Instruktør: Mark Duplass & Patrick Brice

Karakter: *****

Creep er en found footage gyser, der handler om fotografen Aaron (Patrick Brice), som mangler penge og hyres til at lave en film om den kræftramte og ensomme excentriker Josef (Mark Duplass), der bor i en øde bjergby. En umiddelbar lukrativ og overkommelig opgave, der dog skal vise sig at få helt uventede følgere. Creep er en fremragende found footage gyser af den mere forstyrrede slags, der snarere end at rode sig ud i ‘det okkulte’, behandler de uhyggelige sider af det menneskelige sind.

 

01. It Follows

1401x788-cannesitfollows

Genre: Horror
Skuespillere: Maika Monroe, Keir Gilchrist, Jake Weary, Daniel Zovatto & Olivia Luccardi
Instruktør: David Robert Mitchell

Karakter: *****

It Follows er en nyere gyser, som i den grad har fængslet mange. Hyldet af gyserkritikere verden over, er denne supernatural horrofilm fra 2014 lidt af en anmelderdarling. “It”, på dansk “Det”, er en reference til udefinerbar ondskab, og det, som ender med at jage filmens hovedperson Jayefter en date med kæresten Hugh tager en fuldstændigt uventet drejning. Og snart jages Jay ind i en verden af konstant paranoid frygt, hvor virkelighed blander sig med fantasi og livet bliver et levende mareridt.

It Follows er både uhyggelig, foruroligende, opfindsom og rigtigt smukt filmet og er årets film, fordi det er den som er mest medrivende, brillere i flere henseender og i det hele taget har gjort størst indtryk!

Andre som er værd at nævne:

The Gallows

the-gallows

 

Karakter skala:

******: Genialt

*****:  Fremragende

****:     God

***:      Middel

**:      Dårlig

*:       Black Eyed Peas

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s