øksemanden anbefaler: De tyve bedste gothic metal numre

 

johanedlundss

Originaludgivelse: 12. Marts 2016.

 

Gothic metal er egentligt et vidt begreb. Det fik jeg selv at opleve da jeg ledte lidt rundt på andres personlige lister over favorit gothic metal-numre og rendte ind i diverse rækker af meget kedelige, pompøse pop-numre af svært middelmådige orkestrer som Nightwish, Withing Temptation, Evanescence og Lacuna Coil, hvilket efterlod mig lettere desillusioneret. Slet ikke at inkludere et eneste nummer af de bands, som regnes som ophavsmænd til genren er en grelt nok i sig selv, at gøre det til fordel for lettere intetsigende mainstreambands som førnævnte Nightwish og Evanescence nærmer sig det blasfemiske!

large

Som førnænvt er Gothic metal et vidt begreb, det er det blandt andet fordi de 90’er orkestrer, der betragtest som de der lagde de fundamentalte byggesten til genren, nemlig The Peaceville Three, som er en betegnelse for den nord-englelske trio bestående af tre forskellige bands Paradise Lost, My Dying Bride, Anathema (alle signet til plaseselskabet Peaceville Record) samt engelske svenske Tiamat, aldrig selv har claimet goth-label’et. Ikke at de som sådan har fornægtet det heller, de har bare aldrig rigtigt taget det til sig. Det samme gælder forøvrigt mange af bandsene i den mere mainstream del af genren. Symfoniske metalbands såsom Nightwish og Him, har typisk afvist i pressen at de laver gothic-metal. Ja faktisk lader goth-betegnelsen overordnet til at være et labet mange bands forsøger at vige uden om, for selv goth-rock orkestrer som The Cure og The Sisters of Mercy har afvist og tilmed hånt den.

 Der hersker derfor en vis forvirring om hvad goth-metal overhovedet er og hvem, der kan hævdes at være mere autentiske goth-metal bands end andre. Og hvad der er gothic metal for en, er det ikke for en anden. Personligt associerer jeg ikke bands som Nightwish og Evenescence med rendyrket gothic-metal mens snarere pompøst og lettere uinspirerende pop metal-musik med et visuelt stærkt gotisk udtryk.

1fz80y

For mig er gothic-metal en hårdere og mere aggressiv form for goth-rock. En slags videreudvikling af goth-rock hvor det sælsomme mørke og den tunge melankoli fra goth-rocken er bevaret, men musikken har fået tilført de aggressive elementer fra metal-musikken. Det er mørkt, melankolsk, tungt og teatralsk dog uden at være så storladent at det taber aggressionen og slår over i pompøs pop-musik. Mens det med sit ofte langsomme tempo distancere sig lidt fra ekstrem metal-genren Black Metal, rent musikalsk, ligger gothic metal ikke langt fra Black Metal i sit visuelle udtryk. Der ligger noget af den samme fetischering af sort farve og dyrkelse af okkulte og mørke emner. Dog tenderer Gothic metal til at have et mere romantisk, følsomt og feminint udtryk mens Black Metal tendere til at være mere aggressivt og hyper-maskulint.

Til folk som er fans af gothic metal, til folk som er trætte af storladen poppet gothic metal eller folk som på anden vis har interesse for gothic metal af den gamle skole, bringer jeg her min liste over de bedste gothic metal-sange nogen sinde.

1. Tiamat – Whatever That Hurts

Fra albummet “Wildhoney” (1994)

2. Anathema – Fragile Times

Fra albummet “Alternative 4” (1998)

3. Type O Negative – Black No. 1

Fra albummet “Bloody Kisses” (1993)

4. Danzig – Her Black Wings

Fra albummet “Danzig II – Lucifuge” (1990)

5. Paradise Lost – Elusive Cure

Fra albummet “Draconion Times” (1993)

6. Black Sabbath – Black Sabbath

Fra albummet “Black Sabbath” (1970)

7. Marilyn Manson – Sweet Dreams

Fra albummet “Smells Like Children” (1995)

8. Moonspell – Opium

Fra albummet “Irreligious” (1996)

9. The Gathering – In Motion #1

Fra albummet “Mandylion” (1995)

10. Tiamat – Gaia

Fra albummet “Wildhoney” (1994)

11. Danzig – Devil’s Plaything

Fra albummet “Danzig II – Lucifuge” (1990)

12. Type O Negative – My Girlfriend’s Girlfriend

Fra albummet “October Rust” (1996)

13. Paradise Lost – True Belief

Fra albummet “Icon” (1993)

14. Type O Negative – Christian Woman

Fra albummet “Bloody Kisses” (1993)

15. Paradise Lost – Embers Fire

Fra albummet “Icon” (1993)

16. The Gathering – The May Song

Fra albummet “Nighttime Birds” (1997)

17. Anathema – Inner Silence

Fra albummet “Alternative 4(1998)

18. Type O Negative – Wolf Moon

Fra albummet “October Rust” (1996)

19. Moonspell – Abysmo

Fra albummet “Sin/Pecado” (1998)

20. Paradise Lost – Christendom

Fra albummet “Icon” (1993)

21. Type O Negative – Bloody Kisses

Fra albummet “Bloody Kisses“(1993)

Fået lyst til at høre mere goth? – Her er et godt bud på syv goth-milepæle, der er så fede at det næsten gør ondt!:

Tiamat: Wildhoney (1994) A Deeper Kind of Slumber (1997)

tiamat_wildhoney  a-deeper-kind-of-slumber-4fd1d5d75c6bf

Paradise Lost : Icon (1993)  Draconian Times (1995)

917   919

Type O Negative: Bloody Kisses (1993) October Rust (1996)

1000x1000...  1000x1000h

Anathema: Alternative 4 (1998)

1000x1000

 

 

Reklamer

1 Comment

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s